Doe de postcodecheck

Glasvezel, ook voor u?

Veelgestelde vragen

Over Mabin


 • Ja, dat kan. Wanneer je het abonnement afsluit op het bedrijf dan kan de BTW teruggevraagd worden. De kosten drukken dan op dat boekjaar. Je betaalt dan eigenlijk maar € 1500 voor de glasvezelaansluiting!

  In het bedrag van € 15 per maand zit overigens ook BTW van 21%.


 • Glasvezel is duurzamer! Als middel om data te transporteren heeft glasvezel in tegenstelling tot een koperdraad onbeperkte capaciteit. Koperkabel kan beïnvloed worden door weersomstandigheden. Denk aan blikseminslag, koper geleidt en kan tot beschadiging leiden.


 • Aanleg van glasvezel in het buitengebied is een kostbare aangelegenheid door de grote aantallen meters die overbrugd moeten worden. Om de kosten van de aanleg te dekken, is het noodzakelijk dat minimaal de helft van de bewoners en bedrijven diensten gaat afnemen bij de serviceproviders die over het glasvezelnetwerk de diensten bij u thuis leveren.


 • U vindt de namen van de lokale ambassadeurs op de website van de Stichting Snel Internet Westerwolde en Stadskanaal.


 • U heeft momenteel geen coax, alleen maar een koperdraad. Het buitengebied van Westerwolde en Stadskanaal kampt daardoor met zeer langzaam internet en een haperend televisiesignaal. Het wordt hoog tijd dat het buitengebied voorop loopt in een maatschappij die op alle fronten digitaliseert. Met glasvezel bent u klaar voor alle toekomstige telecomontwikkelingen, ongeacht de bandbreedte die deze ontwikkelingen vragen. Bestanden up- en downloaden gaat razendsnel. Of denk bijvoorbeeld aan interactieve televisie zoals uitzending gemist, live televisie pauzeren en draadloos televisiekijken op uw smartphone of tablet.


 • In principe komt iedereen in het buitengebied van Westerwolde en Stadskanaal zonder coaxaansluiting in aanmerking voor een glasvezelaansluiting. U kunt via de postcodechecker controleren of uw adres door Mabin Groningen kan worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. Het is in de praktijk erg moeilijk om een 100% nauwkeurige adressenlijst te hebben. Staat uw adres niet in de postcodechecker maar vermoedt u dat uw woning wel binnen het aansluitgebied valt? Stuur dan een mailtje naar info@mabingroningen.nl.


 • Voor een aansluiting van uw woning of bedrijf op het glasvezelnetwerk heeft u twee opties:

  • Maandelijkse bijdrage: u betaalt eenmalig € 100,- aansluitingskosten, plus een maandelijkse bijdrage van € 15,-.*
  • Eenmalige bijdrage: u betaalt de aansluiting via een eenmalige bijdrage van € 1.815,-. Na betaling hiervan, hoeft u geen maandelijkse bijdrage te betalen voor de glasvezelaansluiting naar uw woning.

  Genoemde bedragen zijn inclusief btw.
  Zakelijke afnemers kunnen de btw terugvragen.

  *Deze vergoeding loopt oneindig door en wordt geïndexeerd. Dit is te vergelijken met een vastrechtvergoeding voor gas of het riool. U kunt de aansluiting in een later stadium alsnog afkopen. U betaalt dan € 1.815,- minus € 100,- = € 1.715,-.

  Bij 70% aanmeldingen hebben we een mooie bonus voor alle inwoners: alle huishoudens krijgen dan € 100,- teruggestort nadat de aanleg is voltooid!


 • Om deze vraag te beantwoorden is het allereerst belangrijk om uit te leggen dat er twee partijen relevant zijn voor u:

  • Mabin Groningen bouwt het netwerk en legt glasvezel naar uw huis. U betaalt Mabin voor de fysieke aanleg van dit netwerk en uw eigen aansluiting.
  • Diverse serviceproviders huren ons netwerk zodat zij diensten over het netwerk kunnen leveren. Deze diensten bestaan uit internet, televisie en telefonie. In Westerwolde en Stadskanaal zijn Solcon, Multifiber, Cbizz en Weserve actief. U betaalt hen maandelijks voor de diensten.

  Indien u wilt genieten van snel internet, haarscherpe televisie en telefonie is het dus noodzakelijk om u zowel bij Mabin Groningen als een serviceprovider aan te melden. Het is niet mogelijk om u alleen bij Mabin Groningen in te schrijven en geen abonnement bij een serviceprovider af te nemen. Huishoudens die niet zijn aangemeld bij een serviceprovider worden dan ook niet voorzien van een glasvezelaansluiting.

  Ga naar inschrijven om uw huis of bedrijf aan te melden voor glasvezel.


 • Ruim voor de einddatum van de vraagbundeling ontvangt u op uw adres een persoonlijk uitnodiging voor een informatieavond. Tijdens deze avond krijgt u informatie over de mogelijkheden om uw adres aan te laten sluiten op het glasvezelnetwerk. Ook versturen wij een informatiekrant, informeren wij de lokale media en kunt u alle informatie terugvinden op onze website.

  Wilt u voor die tijd al op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.


 • Natuurlijk is het mogelijk om uw woning of bedrijf achteraf aan te sluiten op het glasvezelnetwerk van Mabin Groningen. Omdat we hier speciaal voor terug moeten komen, zijn de kosten aanzienlijk hoger. Zo betaalt u voor een na-aansluiting minimaal € 2.500 (inclusief BTW). Mabin Groningen zal dan een offerte op maat voor u verzorgen, op basis van de werkelijke graaf- en na-aansluitkosten. De kosten kunnen dus ook hoger uitvallen dan € 2.500,-.


 • De kosten van de glasvezelaansluiting worden pas in rekening gebracht nadat de aansluiting naar tevredenheid in uw woning gemaakt is.


 • De provincie Groningen kiest ervoor om Rodin te ondersteunen in de uitrol van een breedband oplossing in de hele provincie. De gemeentes Westerwolde en Stadskanaal én de stichting Snel Internet Westerwolde en Stadskanaal hebben echter bewust voor het aanbod van Mabin Groningen gekozen. Waarom?

  • De oplossing van Rodin is deels mobiel en daardoor minder stabiel dan 100% glasvezel.
  • Rodin start hoogstwaarschijnlijk in het aardbevingsgebied. Tegen de tijd dat ze hier een campagne starten kunnen heel Westerwolde en Stadskanaal al aangesloten zijn op glasvezel.

 • U kunt het vastrecht in een keer afkopen als u zich aanmeldt bij Mabin Groningen. U betaalt dan €1.815,­ inclusief btw. Deze kosten verwerkt u in de verkoopprijs van uw huis. Kiest u ervoor maandelijks € 15,- te betalen? Dan draagt u het recht (en daarmee de verplichting om te betalen) over aan de koper. De koper kan de maandelijkse termijn gewoon door blijven betalen of kiest ervoor om het af te kopen voor € 1.715,-.


 • Mabin Groningen richt zich de komende jaren op de aanleg van glasvezel in de witte buitengebieden van Nederland. Mabin zal indien gewenst een glasvezelnetwerk aanleggen op recreatieparken en bedrijventerreinen en daarin mogelijk samenwerken met derde partijen. Wij sluiten geen dorpskernen aan.


 • Wij realiseren alleen glasvezel in witte gebieden: dat zijn gebieden waar geen coax- of glasvezelnetwerk is.


  • Van 1 september tot 4 december 2017 vindt er vraagbundeling plaats. Dit houdt in dat Mabin Groningen inventariseert of er genoeg animo is voor glasvezel in het buitengebied van Westerwolde en Stadskanaal. Bij 50% aanmeldingen voor 4 december gaat de bouw door.
  • Bij een geslaagde vraagbundeling start de bouw in het voorjaar 2018.
  • Eind december 2018 is 75% van de aangemelde huishoudens op glasvezel aangesloten.
  • In april 2019 is 100% van de aangemelde huishoudens op glasvezel aangesloten.

Over glasvezel


 • Glasvezel is een hele dunne draad van glas. Via deze draad kun je met hoge snelheid over grote afstanden signalen sturen. Veel meer bestanden en veel sneller dan met kabel of ADSL. Zo blijf je helemaal bij de tijd en kun je alle nieuwe ontwikkelingen volgen en meemaken.


 • Glasvezel kan oneindige snelheden aan. Het netwerk dat wij aanleggen kan 100 GB/S aan. De verbinding die naar huishoudens wordt aangelegd kan 1 GB/S aan. Voor zowel uploaden als downloaden. De snelheid die u straks thuis heeft hangt af van de serviceprovider en het dienstenpakket dat u kiest.


 • De aanleg van het glasvezelnetwerk van het buitengebied van Westerwolde/Stadskanaal verloopt in zes stappen:

  Stap 1: Informatievoorziening en aanmelden
  Wanneer we bij u in de gemeente starten, nodigen wij u persoonlijk uit voor een informatieavond bij u in de buurt. Ook versturen wij een informatiekrant, informeren wij de lokale media en kunt u alle informatie terugvinden op onze website.

  Ook kunt u zich vanaf dit moment inschrijven bij een van de serviceproviders. U kiest een abonnement en geeft aan of u voor een eenmalige vergoeding kiest of maandelijks wilt betalen. Als minimaal 50% van de bewoners voor de aanleg van glasvezel kiest, gaat de schop definitief in de grond.

  Stap 2: Huischeck en persoonlijk advies
  Is de 50% behaald? Dan komt de aannemer vooraf bij u thuis kijken (‘de huischeck’) wat de beste plaats is om de glasvezelkabel de woning binnen te laten komen en waar het glasvezelmodem geplaatst kan worden

  Stap 3: Aanleg in uw straat
  Vervolgens gaat de aannemer aan de slag met de aanleg van het glasvezelnetwerk in uw straat. Hiertoe wordt een sleuf in de berm gegraven en van woning tot woning een netwerk aangelegd. De werkzaamheden zullen circa één tot twee werkdagen duren en natuurlijk beperken we de overlast tot een minimum.

  Stap 4: Glasvezelaansluiting naar uw pand
  Indien u zich heeft aangemeld, wordt er tijdens de werkzaamheden in de straat ook een glasvezelkabel aangelegd van de straat naar uw woning. Daarbij werken we in vrijwel alle gevallen met ondergrondse tuinboringen, zodat uw tuin intact blijft. Bij een oprijlaan of een lang pad wordt meestal wel gedeeltelijk een geul gegraven.

  Stap 5: Aansluiting in uw woning
  De glasvezel ligt nu tegen de gevel van uw woning. Een van onze monteurs zorgt dat de glasvezel in uw woning wordt aangesloten. Via een kleine opening in de voorgevel, wordt de kabel via de kelder naar binnen gebracht. De kabel wordt daarna aangesloten op een glasvezelmodem. In de meeste gevallen is dat in de meterkast.

  Stap 6: Activeren tv, telefoon en internet
  Als laatste stap activeert de serviceprovider voor wie u heeft gekozen uw abonnement. Vanaf dat moment kunt u gebruikmaken van interactieve televisie, razendsnel internet en voordelig bellen. Uiteraard laat uw serviceprovider u weten wanneer het zover is.

   


 • U heeft zelf invloed op waar de vezel het huis in komt. In de meeste gevallen is dit de meterkast. Na uw aanmelding komt onze aannemer bij u langs om de situatie te beoordelen. Dit noemen wij de ‘huischeck’. U kunt dan aangeven wat een geschikte plek is voor de aansluiting.


 • Heeft u vragen over de planning of de werkzaamheden bij u in de buurt? Dan kunt u ons mailen op info@mabingroningen.nl of telefonisch contact opnemen via 085-0479223.


 • Wanneer u zich vroeg aanmeldt bij een van de serviceproviders, heeft u zelf de keuze om een dag en tijdstip te bepalen wanneer uw woning wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk. In de regel duurt het ongeveer een uur om uw woning aan te sluiten op het glasvezelnetwerk.


 • Glasvezel biedt veel mogelijkheden voor zorg en beveiliging op afstand. Een snelle glasvezelverbinding draagt bovendien bij aan de waarde van uw woning. Een fijne gedachte als u uw woning in de toekomst wilt verkopen.


 • Nee. De kwaliteit van uw huidige vaste netwerk hangt niet af van het aantal mensen dat het netwerk gebruikt.


 • Met glasvezel kunt u bestanden up-­ en downloaden met dezelfde hoge snelheid. Dat bespaart u veel tijd. Bij coax is dit niet zo. Bovendien deelt u de snelheid niet met uw buren, waardoor het glasvezelnetwerk erg stabiel is.

Diensten & serviceproviders


 • Dat kan. U neemt dan een dienstenpakket met alleen internet of een dienstenpakket met internet + telefoon af bij uw dienstenaanbieder. U moet dan wel uw abonnement bij Canal Digital aanhouden en de televisie met de schotel verbonden houden.


 • Dat kan heel gemakkelijk. Klik op Gmail account aanmaken of Outlook account aanmaken en volg de stappen.

   


 • Wij raden u aan om over te stappen op onafhankelijke e-maildiensten zoals Hotmail, Live of Gmail, zodat u in de toekomst niet afhankelijk bent van uw provider.

  Een tip: maak uw nieuwe e-mailadres een paar maanden van tevoren alvast aan en laat uw mail automatisch doorsturen. Dan zijn uw familie en vrienden binnen de kortste keren gewend aan uw nieuwe mailadres en zult u geen enkele mail missen.

  Wanneer u een provider onafhankelijk mailadres hebt zoals bijvoorbeeld Gmail of Hotmail, dan kunt u uw emailadres wél gewoon aanhouden.

   

  Bericht van KPN:

  ‘Het is mogelijk na opzegging van je abonnement je e-mailadres(sen) te behouden. Dit heet “E-mail Only” en hiervoor betaal je € 7,50 per maand.

  Let op: Je kunt je e-mailadres alleen behouden als je hierover contact met ons opneemt. Als je gebruik maakt van de Overstapservice bij je overgang naar een andere provider (en zij dus je diensten bij ons opzeggen), zal je hele abonnement beëindigd worden bij ons en daarmee óók je e-mailadressen.’


 • Uw abonnement bij uw huidige dienstenaanbieder wordt stilzwijgend maandelijks verlengd, zolang u het abonnement niet heeft opgezegd.  Zodra u wordt aangesloten op glasvezel, kunt u uw huidige abonnement opzeggen.


 • Ja. Vrijwel alle dienstenaanbieders bieden naast een alles-in-1 pakket ook losse diensten aan, zoals internet en telefonie.


 • KPN zit niet op het Mabin netwerk. Gelukkig zijn er zeer goede andere serviceproviders die diensten aan u kunnen leveren. Het is dan niet mogelijk om uw KPN e-mailadres aan te houden. Dit geldt ook voor andere provider-gerelateerde mailaccounts.

  Wij raden u aan om over te stappen op onafhankelijke e-maildiensten zoals Hotmail, Live of Gmail zodat u in de toekomst niet afhankelijk bent van uw provider.

  Een tip: maak uw nieuwe e-mailadres een paar maanden van tevoren alvast aan en laat uw mail automatisch doorsturen. Dan zijn uw familie en vrienden binnen de kortste keren gewend aan uw nieuwe mailadres en zult u geen enkele mail missen.

   

  Bericht van KPN:

  ‘Het is mogelijk na opzegging van je abonnement je e-mailadres(sen) te behouden. Dit heet “E-mail Only” en hiervoor betaal je € 7,50 per maand.

  Let op: Je kunt je e-mailadres alleen behouden als je hierover contact met ons opneemt. Als je gebruik maakt van de Overstapservice bij je overgang naar een andere provider (en zij dus je diensten bij ons opzeggen), zal je hele abonnement beëindigd worden bij ons en daarmee óók je e-mailadressen.’


 • Om deze vraag te beantwoorden is het allereerst belangrijk om uit te leggen dat er twee partijen relevant zijn voor u:

  • Mabin Groningen bouwt het netwerk en legt glasvezel naar uw huis. U betaalt Mabin voor de fysieke aanleg van dit netwerk en uw eigen aansluiting.
  • Diverse serviceproviders huren ons netwerk zodat zij diensten over het netwerk kunnen leveren. Deze diensten bestaan uit internet, televisie en telefonie. In Westerwolde en Stadskanaal zijn Solcon, Multifiber, Cbizz en Weserve actief. U betaalt hen maandelijks voor de diensten.

  Indien u wilt genieten van snel internet, haarscherpe televisie en telefonie is het dus noodzakelijk om u zowel bij Mabin Groningen als een serviceprovider aan te melden. Het is niet mogelijk om u alleen bij Mabin Groningen in te schrijven en geen abonnement bij een serviceprovider af te nemen. Huishoudens die niet zijn aangemeld bij een serviceprovider worden dan ook niet voorzien van een glasvezelaansluiting.

  Ga naar inschrijven om uw huis of bedrijf aan te melden voor glasvezel.


 • Glasvezel biedt volop voordelen voor zakelijk gebruik. Niet alleen kunt u razendsnel en veilig internetten via een betrouwbaar netwerk, ook zijn de uploadsnelheden bijzonder hoog. Dat betekent dat u eenvoudig gebruik kunt maken van clouddiensten, videoconferencing, het delen van grote bestanden, maar ook bijvoorbeeld beveiliging en zorg op afstand. Een ander groot voordeel is dat het glasvezelnetwerk klaar is voor het bijkomend dataverkeer van toekomstige ontwikkelingen, zoals smart farming of 3D-beeldbellen.


 • Dit is voor iedere situatie anders. Tegenwoordig doen we veel dingen online: tv kijken, telefoneren, werken, gamen, studeren, bankieren, winkelen en zelfs onze belastingaangifte gaat alleen maar digitaal. Dat wordt in de toekomst alleen nog maar meer. Steeds meer apparaten in huis bedienen we via wifi en steeds meer mensen gebruiken zorg op afstand. Evenals bewaking en beveiliging van de woning. Zelfs het agrarische bedrijf wordt compleet gedigitaliseerd. Internet via glasvezel biedt de snelheid en de stabiliteit die hiervoor nodig zijn. Internetsnelheden van 100 Mbit/s zijn hiervoor nodig. Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met een van de serviceproviders.


 • Ja, om een glasvezelaansluiting te krijgen is het afnemen van een abonnement bij een van de serviceproviders verplicht. U kunt dit abonnement na een jaar opzeggen.


 • De serviceproviders zijn landelijke partijen en leveren in heel Nederland glasvezelabonnementen. Zij bieden diensten voor concurrerende tarieven, en in veel gevallen bent u zelfs gunstiger uit. Wij raden u aan om uw huidige maandelijkse kosten eens goed onder elkaar te zetten en dit te vergelijken met ons aanbod. U zult zien dat glasvezel niet automatisch duurder is dan uw huidige pakket.


 • Mabin Groningen heeft een open netwerk. Dat houdt in dat elke provider die aan onze eisen voldoet toe mag treden tot het netwerken. Mabin is in gesprek met verschillende serviceproviders, zodat er in de toekomst nog meer serviceproviders actief zijn op het glasvezelnetwerk. Wanneer dit zal zijn is nog niet te zeggen, maar dit maakt Mabin Groningen in elk geval publiekelijk bekend.


 • De diensten worden geleverd door de serviceproviders. Op hun websites kunt u de diensten en bijbehorende tarieven bekijken. U kunt kiezen tussen Solcon, Multifiber, Cbizz en Weserve.


 • 5G is een mooie ontwikkeling. Door middel van grote masten krijgen consumenten via een draadloze verbinding toegang tot snel internet. Deze masten kunnen echter niet opereren zonder glasvezel en zijn bovendien weinig aanwezig in het buitengebied. Glasvezel is daarnaast stabieler en op de lange termijn een duurzamere investering.


 • 4G werkt met name goed in gebieden waar veel masten staan. Die zijn er te weinig in het buitengebied om een goede dekking te waarborgen. Daarnaast kan 4G maximaal 20 MB/S aan. De gemiddelde snelheid bij onze serviceproviders ligt veel hoger, rond de 100 MB/S. 4G is met oog op toekomstig dataverbruik geen lange termijn oplossing voor een particuliere of zakelijke verbinding.

Pers